MICHAEL FRIEDMAN

Audemars Piguet komplikasyonlar başkanı tarihçi Michael Friedman ilk kez İstanbul’daydı

Audemars Piguet Komplikasyonlar Başkanı ve Tarihçi Michael Friedman, saat meraklıları ile bir araya gelip komplikasyonlar ve Audemars Piguet’nin yüksek saatçilik tarihindeki önemi hakkında konuşmak üzere ilk kez İstanbul’u ziyaret etti.

Saatleri ve geçmişlerini araştırmaya bilimsel yaklaşımıyla saatçilik dünyasında önemli bir yere sahip olan Michael Friedman, Audemars Piguet’deki pozisyonuna deneyimi ve bilgi birikimiyle değerli katkıda bulunuyor.

Santral İstanbul’da yer alan Enerji Müzesi’nde, Tektaş Saatçilik Yönetim Kurulu Başkanı Shelly Ovadia ev sahipliğinde gerçekleşen ve saat meraklılarını Michael Friedman ile bir araya getiren özel yemeğe Çağlar Ertuğrul, Kayla Manukyan, Hande Anı Can, Leyla Koray, Özlem Yarar ve Arda-Nida Bozkurt gibi isimler katılım gösterdi.

Yaklaşık beş yıl Christie’s müzayede şirketinin New York ofisinde çalıştıktan sonra 2013’te Audemars Piguet’de baş tarihçi görevini kabul eden Friedman, Le Brassus fabrikasındaki devasa miras programını her y.nüyle yönetiyor. Esas olarak nadir Audemars Piguet saatlerini müzayede evlerinden ve seçkin koleksiyonculardan satın almaktan sorumlu olan Friedman, zamanının yarısını markanın geniş bir coğrafyaya yayılan müşterileri için AP dünyasıyla ilgili ürün lansmanları ve tasarım tarihi gibi çeşitli popüler konularda konuşmalar yapmak üzere seyahat ederek geçiriyor.

Hâlâ kurucu ailelerinin kontrolünde olan en eski saat üreticileri arasında yer alan Audemars Piguet, 1875’ten bu yana yani hemen tüm saat üreticilerinden uzun süredir grand komplikasyon saatler üretmeye devam ediyor.

Daimi takvimler ve belki de en zorlusu olan Chiming saatler dahil ileri düzeyde komplikasyonlu saatler üretmek son derece meşakkatli bir çalışma gerektiriyor. Audemars Piguet de başından beri dünya çapında dakika tekrarlayıcı ve grand sonnerie gibi Chiming mekanizmalarını diğer komplikasyonlarla birleştiren “grand komplikasyon” saatleri üretebilecek birkaç marka arasında sayılıyor. Bu düzeyde ve yönde uzmanlık, Audemars Piguet’deki saat üretiminin geçmişte ve bugün sektörün büyük kısmında hâkim olan sanayi odaklı üretime kıyasla çok daha küçük olması anlamına geliyor.

Komplikasyonlu saatler yaratmak, sadece Audemars Piguet’nin tarihinin bir parçası olmaktan ibaret değil. Örneğin Chiming saatler, Audemars Piguet’nin aktif araştırma konularından biri olmaya devam ederken şirketin bugüne dek yaratılmış en üstün repeater komplikasyonu ve grand sonnerie saatlerden bazılarını geçmişten bu yana üretmesi de gelecekte yararlanılabilecek büyük bir bilgi rezervinin oluşmasını sağlıyor.