Audemars Piguet sponsorluğunda gerçekleştirilen Károly Aliotti ve Nilüfer Şaşmazer’in üstlendiği ‘Zifirî’ başlıklı grup sergisi 27 nisan - 10 haziran 2017 tarihleri arasında Galerist'de gerçekleşti.
Kozmos, toprak ve melankolinin birbirleriyle kimi zaman kesişen düzlemlerinde buluşan eserlerin ortak noktası, sahip oldukları derin bir his. Eserlerdeki bu elle tutulamayan gizli gücü temsil eden karanlık, Yaratılış hikayesinde de bahsi geçen; her şeyden önce var olmuş kozmosun doğurgan karanlığıdır. Belirli bir şekle sahip olmayan bu yoğun madde, aynı bir rahim gibi içinde büyüttüğü şeye can verir.
Doğurma, yaratma eylemi şiirsel olduğu kadar bedensel, kanlı, biricik bir deneyimdir: Karanlık maddenin sarıp sarmalama, büyütme niteliği toprağı akla getirir. Toprağın çamur hali ateşte pişerek şekil alır; yeryüzünün kalbindeki ateş ise yerkabuğuna çıktığında simsiyah, büyülü bir taşa dönüşür. “Zifirî”, Batı kültüründe siyah renkle ilişkilendirilen üzüntü, keder, yas, ölüm gibi olumsuz yan anlamların ötesinde konumlanan; yaratma, var olma anındaki devinimin özelliklerini içinde barındıran gizemli bir güç olarak siyaha odaklanıyor.
Evreni makrokozmos olarak gören felsefe insanı da bir mikrokozmos olarak kabul etmiş, evrendeki dört ana elementi insanda ahlat-ı erbaa olarak tanımlamıştır. Antik dönemden modernizme dek insan vücudundaki hastalıkların nedenlerinden biri de kara safranın vücuttaki aşırılığı olarak kabul edilmiştir. Melankoliye yol açan safra artar, yoğunlaşır ve derin bir yaradaki irin gibi sonunda dışarı sızar. Aynı mürekkep gibi, kara safra da dökülürken ya yoğun kıvamıyla iz bırakır ya da aniden, tek bir darbede dökülür gider. Garcia Lorca’nın bahsettiği duende gibi; içerideki, dışarıya tekrarlanamayacak bir şarkı gibi akar.
Sergide Murat Akagündüz, Arif Aşçı, Vahap Avşar, Kerem Ozan Bayraktar, Aslı Çavuşoğlu, Nejad Devrim, Alev Ebuzziya, Nermin Er, Bilge Friedlaender, Sibel Horada, Ahmet Doğu İpek, David Lynch, Jason Martin, Füsun Onur, Mübin Orhon, Alp Sime, Ali Emir Tapan, Masao Yamamoto ve Fahrelnissa Zeid’in eserleri yer aldı.