YARATICI GÜNLÜK TUTMA

Yaratıcı günlük, kişisel gelişime yaklaşım açısından çok popüler ve kolay bir yöntem sunuyor. Bu yöntemi geliştiren ise konu hakkında çeşitli kitaplar yazan sanat terapisti, Quebec’li Anne-Marie Jobin. Bilinen anlamıyla günlük tutma ile bazı benzerlikleri olsa da bu yeni, yaygın ve erişilebilir yaklaşım, psikoloji kavramlarını kullanarak ve sanat terapisiyle yaratıcı yazarlığın faydalarını birleştirerek günlük tutmayı daha ileri bir boyuta taşıyor.

Caran d’Ache A5 kırmızı not defteri

Peki, kendi yaratıcı günlüğünüzü nasıl oluşturacaksınız? Nereden başlamanız gerekiyor? Sanat terapisinin faydaları nedir? İhtiyacınız olan tüm cevaplar bizde!

Yaratıcı günlük nedir?

Yazmak, fikir ve duygularımızı ifade etmenin bir yolu ve güçlü bir sanat formudur. Bununla birlikte, kelimeler bazen tam olarak ne hissettiğimizi ifade etmek için yeterli olmaz. 

Bu düşünceden yola çıkan yaratıcı günlük, yazı yazmayı, çizim ve hatta kolaj yapmayı 

kombine ediyor. Herhangi bir sınırı veya uymanız gereken kurallar da yok zira bu benzersiz günlük size kendinizi açık yüreklilikle ifade etme imkanı tanıyor.

Bu günlükte fikirlerinizi, duygu ve düşünceleriniz, çizim ve anılarınızı özgürce akışa bırakabiliyorsunuz. Bu yöntemin bütün faydalarını deneyimleyebilmek için kendinizi serbest bırakmanız çok önem taşıyor. Yaratıcı günlük sadece ve sadece size ait ve sizinle ilgili, dolayısıyla ne başkası sizi bunun için yargılayacak, ne de sonucun bir önemi olacak. 

Burada önemli olan süreç.

Kendi yaratıcı günlüğünüzü oluşturmanız için bazı nedenler

Zihninizdeki dağınıklıktan kurtulabilirsiniz

Kendi günlüğünüzü oluşturmanın pek çok faydası var. Her şeyden önce, zihninizdeki dağınıklıktan kurtulmak için birebir. Düşüncelerimizi yazdığımızda, fikirleri not aldığımızda, karalama veya eskiz yaptığımızda, bu her şeyi daha net görmemize yardımcı olur. Önemli kararlar vermemiz gerektiğinde veya kendimizi zor bir durumda bulduğumuzda, genelde bir adım geri atmak faydalıdır; yaratıcı günlük de bunun için paha biçilmez bir araç haline gelir.Yaratıcı potansiyelinize ulaşabilirsiniz

Bu orijinal tekniği kullanarak kendinize yaratıcı potansiyelinize ulaşma şansı verin. İster rastgele şekiller çizin ister aklınıza ilk gelen kelimeleri yazın, yaratıcı potansiyelinizi açığa çıkarabileceksiniz. Günlüğünüze hangi renk, şekil veya kelimeleri koyarsanız koyun, kendinizi özgür bırakın ve yaratıcı günlük tutmanın sihrinin nasıl ortaya çıktığını görün.

Caran d’Ache Supracolor® 120’li ahşap kutulu set

Kendinizi tanıyabilir, duygularınızı daha iyi ifade edebilirsiniz

Sanat terapisi kendi içinize dönmenize ve kendinizi daha derinlemesine anlamanıza yardımcı olur. Meditasyon gibi, günlük de duygularınızla yeniden bağ kurmanızı ve gerçek sizi anlatan kelime veya çizimleri keşfetmenizi sağlar. Kendinizle ilk kez tanışıyormuşsunuz gibi!

Rahatlarsınız

Kendinize, fikir, duygu veya arzularınızı kağıt üzerinde çok düşünmeden ifade etme izni verdiğiniz zaman vücudunuzun yavaş ama emin adımlarla rahatladığını ve günlük yaşamın streslerinin buharlaştığını fark edeceksiniz. Bu, biraz mola vermenizi, enerji depolamanızı ve kendinize gerçek anlamda iyi bakmanızı sağlayacaktır. 

Beyninizin tamamını çalıştırabilirsiniz

Son olarak, yazı, çizim veya kolaj gibi farklı becerileri birleştirerek beyninizin her bölümünü uyarmış olacaksınız. Böylece en derin sezgilerinize ve bilinçaltı düşüncelerinize erişebileceksiniz.

Kimler yaratıcı günlük tutmalıdır?

Sandığınızın aksine, yaratıcı günlükler sadece yaratıcı kişiler için değildir. Aslında, herkesin işine yarayabilecek kişisel bir gelişim aracıdır. Başlamak için iyi bir yazar ya da mükemmel bir sanatçı olmanız gerekmez. İhtiyacınız olan tek şey, kendiniz olmak.

“Meditasyon gibi, günlük de duygularınızla yeniden bağ kurmanızı ve gerçek sizi anlatan kelime veya çizimleri keşfetmenizi sağlar.”

Başlamak için neye ihtiyacım var?

Yaratıcı günlük tutmanın temelleri

Elbette öncelikle bir defter veya günlüğe ihtiyacınız olacak. Onun dışında, kurşunkalem, kalem, kalem uçları ve keçeli kalem gerekiyor; hatta kolajlar için makas ve tutkal da işe yarayacaktır. Size doğru bir başlangıç sunmak için, kendi yaratıcı günlüğünüzü hayata geçirirken değerli yol arkadaşlarınız olacak çeşitli malzemeler seçtik.

Su hazneli seyahat tipi 3’lü suluboya fırçası seti  

Seyahat etmeyi seviyorsanız, bu fırça seti tam size göre! Kağıt üzerinde tüm suluboya teknikleri için kullanılabilen bu pratik fırçalar, kolay bakımlarıyla da kalbinizi kazanacak. Üç boyda sunulan fırçalar, seyahat ederken eskizleriniz için mükemmel yol arkadaşınız olacak. 

Fibralo® 30 renkli set

Çizmeye, boyamaya ve eskiz yapmaya bayılıyor musunuz? Parlak renkleriyle bu orta boy keçe uçlu kalemler, boyama meraklıları için ideal olsa da hitap ettiği kitle çok daha geniş. Kalem darbesi suyla temas ettiğinde dönüşerek göz alıcı efektler yaratıyor.

Caran d’Ache Supracolor® Soft

Supracolor® Soft Aquarelle 120 renkli kutu

Binlerce olasılığın kapısını aralayan bir renk paletiyle gözleriniz kamaşsın. Bu uzman kalemleri kullanarak boyayın, karıştırın, gölgelendirin ve rengarenk kreasyonlar yaratın. Daha fazlasını ister misiniz? Bu kalemleri, istediğiniz her şekilde Neocolor® ile karıştırarak ortaya çıkan dokuyu değiştirilebilirsiniz.

Neocolor® II pastel boya 84 renkli kutu

Bu mumlu pastellerle hiçbir şey sizi durduramaz. Hobi amaçlı kullanım düşünülerek tasarlanan premium Neocolor® kutu seti, parlak ve doygun tonlardan oluşan geniş renk paletiyle çok çeşitli malzemeler üzerinde sonsuz olasılıklar sunuyor.